Mélyhúzás

A mélyhúzott alkatrészek olyan préselt alkatrészek, amelyek bármely üreges alakot felvehetnek – amelyek kivehetők a két szerszámfél közül - az így előállított alkatrészek feneke lehet sík, kúpos illetve különböző kiálló vagy benyomódó alakkal, a falvastagság általában megegyezik a fenékvastagsággal.

A mélyhúzás költséghatékony gyártást biztosít acél, alumínium és réz üreges alkatrészek gyártásakor más technológiákkal szemben, a felszerszámozás – a terméktől függően – már 5 000db-tól megtérül.

A MÉLYHÚZÁS olyan hidegalakítási eljárás, amikor az alapanyag kiinduló formája lemez (tekercs vagy lemezcsík), a kívánt formát általában több lépésben veszi fel a szerszámtérben, speciális mechanikus vagy hidraulikus présen. A termék alakjának a függvényében a mélyhúzás lehet egyszerű mélyhúzás, vagy falvékonyító mélyhúzás (amikor az alkatrész fala vékonyabb a fenéktől). A mélyhúzással előállítható termékek alapanyaga általában acél, alumínium, vagy réz. További műveletekkel az alkatrészeken lyukakat, ablakokat, bordákat, menetet lehet kialakítani.

A mélyhúzás néhány technológia-specifikus előnye:

  • Acél alumínium és réz termékek is gyárthatóak
  • Gazdaságos gyártás a minimális anyag és energia szükséglet miatt
  • Magas termelékenység
  • Vékonyfalú termékek gyárthatósága
  • Szűk tűrések biztosítása a gyártási folyamata során
  • Kiváló felületi minőség – azonnal felhasználható a legtöbb fajta felületkezeléshez

A technológia gépei

A mélyhúzáshoz használt gép a hidraulikus prés vagy excenter prés. Az excenter préseink nyomóereje 5tonnától 250 tonnáig terjed. Hidraulikus prések léteznek 3000 tonnás kivitelben is.

Összetett és nagy darabszámú alkatrészek gyártásához rendelkezünk speciális sorozathúzó présgéppel, amibe több szerszám befogására is lehetőség van, automatikus átadó rendszerrel összekapcsolva.

hidegalakítás, hidegfolyatás, előrefolyatás, hátrafolyatás, mélyhúzás, présmunkák, stancolás, préselés, impact extrusion, deep drawing, stamping