Kivágás / stancolás

A kivágott és lyukasztott alkatrészek olyan, szinte tetszőleges alakú préselt alkatrészek, amelyek gyártása során hidegalakítással – forgácsolás nélkül - történik az anyagszétválasztás. A kiinduló anyag alakja általában lemez vagy tekercs, de lehet más félgyártmány is (hidegfolyatott, mélyhúzott alkatrész, zártszelvény stb.) A kivágás és lyukasztás költséghatékony gyártást biztosít acél, alumínium, réz, gumi, teflon és egyéb alkatrészek gyártásakor más technológiákkal szemben, a felszerszámozás – a terméktől függően – már 1-2 000 db-tól megtérül(het).

A KIVÁGÁS ÉS LYUKASZTÁS olyan hidegalakítási eljárások, ahol forgács nélkül történik az alakos anyagszétválasztás, hasonlóan a vágáshoz, daraboláshoz, kicsípéshez és bevágáshoz. A technológiát stancolásnak is szokták nevezni.

A kivágás és lyukasztás gyakorlatilag ugyanaz a technológia, a különbség az, hogy kivágáskor a kivágott darab a termék, lyukasztáskor pedig a termék falában alakítunk ki egy vagy több tetszőleges alakú nyílást.

A méret és alakpontos alkatrészek gyártásához az aktív szerszámelemeket vezetőoszlopos vagy vezetőlapos szerszámházakba fogják be, nem közvetlenül a gépbe.

A kivágás néhány technológia specifikus előnye:

  • Széles a megmunkálható anyagok köre
  • Automatizálható
  • Gazdaságos gyártás a minimális anyag és energia szükséglet miatt
  • Magas termelékenység
  • Szűk tűrések biztosítása a gyártási folyamata során
  • Aránylag alacsony felszerszámozási költség

A technológia gépei

A kivágáshoz és lyukasztáshoz használt gép általában excenter prés vagy hidraulikus prés. Az excenter préseink nyomóereje 5 tonnától 250 tonnáig terjed. Hidraulikus prések léteznek 3000 tonnás kivitelben is.

hidegalakítás, hidegfolyatás, előrefolyatás, hátrafolyatás, mélyhúzás, présmunkák, stancolás, préselés, impact extrusion, deep drawing, stamping